AL

Nieuwe spelregels zaal

Nieuwsafbeelding
Na de aanpassingen in de spelregels voor veldhockey zijn er nu ook (vergelijkbare) veranderingen aangebracht in de spelregels voor zaalhockey.
Wat in ieder geval NIET is veranderd is het spelen van twee helften. We gaan in de zaal niet naar 4 kwarten, zoals we dat op het veld inmiddels wel doen.

Lees hieronder meer over de aanpassingen en kijk hier naar een filmpje met de uitleg en enkele andere tips.

Geen vliegende keeper meer
Net als in het veld bestaat er geen vliegende keeper meer. Als het team besluit de keeper uit het veld te halen en met 6 veldspelers te spelen heeft er geen enkele speler keepersrechten. Bij een strafcorner mag er dan ook geen enkele speler in het doel staan. Bij een strafbal mag overigens de keeper weer het veld in gewisseld worden. De tijd wordt echter niet stilgezet voor het eventueel aankleden van een keeper.

3 meter afstand
Bij een vrije push binnen 3 meter van de cirkelrand moeten nu alle andere spelers minimaal 3 meter afstand nemen. Alleen als de aanvaller besluit de vrije push direct te nemen mag een verdediger in de cirkel de aanvaller schaduwen, binnen de cirkel, maar niet de bal (pogen te) spelen. Uiteraard totdat de bal 3 meter verplaatst is.

Einde strafcorner
Een uitspeelcorner (een strafcorner aan het einde van een speelhelft) eindigt volgens dezelfde regels als een gewone strafcorner. De uitzondering dat een uitspeelcorner eindigde als de bal voor de tweede keer uit de cirkel kwam is dus vervallen.

Plaats verdedigers bij een strafcorner
De verdedigers nemen bij een strafcorner plaats aan de zijkant van het doel (tegenover de plek waar de aanvaller de strafcorner aangeeft), ofwel achter de hoogte van de kop cirkel aan de andere zijde van het veld. Voorheen was dit achter de middellijn.

Straf bij te vroeg inlopen van een aanvaller
Als bij een strafcorner een aanvaller de cirkel betreedt, voordat de bal is aangegeven, wordt de aangever hiervoor bestraft. Deze dient zich dan achter de hoogte van de kop cirkel aan de andere zijde van het veld op te stellen en een andere aanvaller moet de rol van aangever op zich nemen.

Vragen? Laat het gerust weten via [email protected]