AL

Nieuwe spelregels

Nieuwsafbeelding
Voor het veldseizoen 2019/20 zijn enkele wijzigingen in de spelregels aangebracht. Als speler, coach en natuurlijk als scheidsrechter is het belangrijk dat je hier goed van op de hoogte bent!

De belangrijkste wijzigingen kort op een rijtje:

4 kwarten i.p.v. 2 helften
Alle wedstrijden gaan gespeeld worden in 4 kwarten van 17,5 minuut.
Na het 2e kwart is er een lange pauze van 5 minuten, en na het 1e en 3e kwart een korte pauze van 2 minuten waarin gecoacht mag worden. Elk kwart begint met een beginslag in de middencirkel. Het ene team neemt de beginslag voor het 1e en 2e kwart, het andere team voor het 3e en 4e kwart (volgorde wordt bepaald bij de toss).

Geen vliegende keeper meer
Teams kunnen kiezen met 10 veldspelers en een volledig uitgeruste keeper te spelen, of met 11 veldspelers. De vliegende keeper, herkenbaar aan een afwijkend shirt en met aparte rechten in het veld, bestaat dus niet meer. Ook niet bij een strafcorner!
Tip voor de coaches: houd je keeper altijd in volledig tenue tot het einde van de wedstrijd voor het geval je een strafbal tegen krijgt. Bij een strafbal mag gewisseld worden, dus dan wissel je direct je keeper weer het veld in. Er wordt geen tijd gegund voor aan-/omkleden!

5 meter afstand
De regels worden er simpeler op ...
Vorig seizoen: als een aanvaller een vrije slag krijgt, binnen 5 meter van de cirkelrand, en een verdediger stond op het moment van de overtreding binnen de cirkel, dan mocht die verdediger binnen de cirkel op minder dan 5 meter afstand van de aanvaller gaan staan.
Nieuw: alle verdedigers moeten altijd op minstens 5 meter afstand staan op het moment dat een aanvaller een vrije slag neemt.
Als bij een vrije slag, binnen 5 meter van de cirkelrand, de aanvaller de bal snel neemt en een verdediger staat binnen de cirkel maar niet op 5 meter afstand dan mag die verdediger binnen de cirkel de aanvaller schaduwen, maar geen actie op de bal maken. Uiteraard tot het moment dat de bal 5 meter is verplaatst door de aanvaller, of reglementair is geraakt door een andere speler.

Einde uitspeelcorner
Nog een regel die simpeler wordt ...
Tot nu toe: de regels voor het einde van een uitspeelcorner waren afwijkend van de regels voor het einde van een strafcorner tijdens reguliere speeltijd.
Nieuw: de regels voor het einde van een uitspeelcorner zijn hetzelfde als de regels voor het einde van een strafcorner tijdens reguliere speeltijd.

Vrije slag in de cirkel
Als de verdediging een vrije slag krijgt voor een aanvallende overtreding in de cirkel dan mag die vrije slag genomen worden op elke willekeurige plek in de cirkel. Tot nu toe moest de bal voor het nemen van een dergelijke vrije slag eerst worden verplaatst tot hoogte kop cirkel (dus altijd buiten de cirkel). De nieuwe regel geeft de mogelijkheid voor een snelle spelhervatting en dus voor een verrassende counter!

Straf bij te vroeg inlopen
Als een aanvaller, bij een strafcorner, te vroeg de cirkel inloopt moet als straf de aangever van de strafcorner achter de middenlijn plaatsnemen (en moet er dus een andere aangever worden gekozen). Tot nu toe moest de te snel inlopende aanvaller zelf achter de middellijn plaatsnemen.

Lees de diverse berichten op hockey.nl of knhb.nl over de spelregelwijzigingen.
Of kijk dit filmpje van de KNHB.